top of page

Een paard geeft alleen oprechte feedback en oordeelt niet 

Equine assisted life-coaching

Verschillende vormen van life-coaching met ondersteuning van paard(en), oftewel coaching met multiple coaches.

Is dit wel iets voor mij?

 

 

Het ondergaan van deze vorm van coaching vraagt geen paardenkennis, nog paardrijkennis. Zelfs als je bang bent voor paarden is deze manier van coaching effectief.

IMG_20190517_165221_edited_edited.jpg

Wat is equine assisted coaching nu precies?

 

Equine assisted life-coaching is een vorm van systemische life-coaching. Met het verschil dat er een paard(en) als medecoaches worden ingezet. Het is een ervaringsgerichte manier van werken waarbij het gaat om het aanboren van zelfoplossend gedrag bij de coachee om patronen te doorbreken en te veranderen.

 

De vraag waarmee jij naar ons toekomt dat is de coachvraag van waaruit we starten. Mocht de coachvraag nog niet een echt heldere vraag zijn, dan scheppen we daar eerst duidelijkheid in. Dit alles vindt plaats in het bijzijn van coach en coachpaard. De coach biedt jou activiteiten aan die in relatie staan tot je coachvraag. Met als doel helderheid te krijgen over jouw gedrag ten aanzien van jouw vraag. Activiteiten worden direct met het coachpaard gedaan of het coachpaard is aanwezig en geeft input. Dit kan binnen een afgebakende ruimte zijn of daar buiten als er angst voor paarden is. Binnen de activiteiten gebruik je paard gerelateerde spullen zoals touwen, halsters en borstels, maar ook pionnen, krijtborden, stokken, hoepels etc.

 

Zodra we gedrag en manieren ontdekken die je wil veranderen, dan geeft de sessie jou de kans om te oefenen met ander gedrag. Dit is een veilige manier om te ontdekken welk ander gedrag bij jou past als jouw oude gedrag je beperkt en/of tegenwerkt. En een veilige manier om te ervaren hoe een ander op dit nieuwe gedrag zal reageren. Waarbij het coachpaard de rol van de ander op zich neemt.

 

In 3 sessies van 1-1,5 uur leg je een basis voor nieuw gedrag en nieuwe inzichten. Dit geeft je handvatten om de coachvraag waar je mee begon aan te pakken. Als de eerste coachvraag leidt tot nieuwe coachvragen dan kan daar vervolgens mee aan de slag worden gegaan. Het is maar net wat je wil aanpakken en veranderen in je leven op dit moment. Jouw behoeften staan altijd voorop.

Waarom met paarden?

Het paard is bij uitstek een geschikt dier om mee te coachen door zijn natuurlijk gedrag en zijn omvang. Als het coachpaard jou laat zien dat je nog niet de leider in jezelf naar boven kan brengen. Of dat je nog niet helder genoeg communiceert. Dan is dat feit daar. Daar kan je niet omheen. Daar kan je niemand de schuld van geven. De enige 2 opties die je hebt zijn: wil ik dit over mijzelf leren en daarmee veranderen of loop ik ervoor weg?

Paarden oordelen niet, pesten niet, lachen je niet uit. Het coachpaard weet een intimiteit met jou tot stand te brengen wat geen enkele coach kan imiteren. Het paard weet wat jij nodig hebt op basis van wie jij bent in het moment tegenover het paard. Als je dat laat gebeuren dan ontstaan er mooie dingen. Ervaringen die je nog lang bijblijven.

Waar is deze coachmethode op gebasseerd?

 

De Gestalt theorie van Perlz gebruiken we als uitgangspunt binnen onze equine assisted life-coachpraktijk. Dit houdt in dat we jou en jouw systeem als een geheel zien. Jouw systeem is een verzameling van jouw familie, werk, woonomgeving etc bij elkaar. Wanneer jij een onbalans ervaart in jezelf dan gaan we er, volgens deze theorie, vanuit dat jij als systeem die onbalans weer in balans wil krijgen. Zodat je weer als een geheel kan functioneren. Een onbalans heeft ook zijn weerslag op jou grotere systemen, zodat je die dan ook meeneemt als aandachtspunten. Zodra je met het paard activiteiten gaat doen dan zal de meest prominente onbalans naar voren komen en zich laten zien in jouw gedrag of woorden, dit noemen we patronen. Dit is niet altijd de vraag die je als coachvraag hebt ingebracht. Wat maakt dat we dan eerst met de onbalans aan het werk gaan, omdat die anders in de weg zit om de coachvraag te kunnen beantwoorden.

 

Het gedrag van het paard gebruiken we niet om jouw eigen gedrag te kunnen begrijpen. Als het paard briest, plast of mest dan vragen we jou wat je hebt waargenomen en wat dat met je doet of wat dat bij jou oproept binnen de activiteit die je doet. Dus om jou beter te begrijpen, zijn we als coach geïnteresseerd in hoe jij de dingen beleeft en waarneemt.

 

We werken met wat hier en nu is. We gaan niet oeverloos praten over jouw verleden. We nemen het verleden als een feit en voor wat het is en zien hoe het jou gevormd heeft. De meest interessante vraag is natuurlijk hoe je kunt leren van het verleden, je kan losmaken van het verleden om in het nu verder te kunnen. Daarom werken we met het nu. Nu geven we jou de kans om te ervaren en te oefenen om de verbeterde versie van jezelf te kunnen worden. Door inzicht in jezelf en je gedrag te krijgen.

Individuele

equine assisted

life-coaching

Persoonlijke groei door life-coaching met 1 of 2 paarden, aan de hand van activiteiten die ervaringsgericht leren en reflecteren stimuleren.

Equine assisted transformative storytelling

Jouw eigen levensverhaal vertellen in het weiland met paarden en ervaren hoe jouw verhaal jouw koers in het leven heeft bepaald.

Groeps

equine assisted life-coaching

Life-coaching met je partner, je gezin, familie of vrienden om meer duidelijkheid in de onderlinge relaties en dynamieken te krijgen, en hechter met elkaar verder te gaan.

Bedrijfs

equine assisted life-coaching

Team building voor bedrijven die persoonlijke groei en groepsgroei hoog in het vaandel hebben.  Krijg inzicht in onderlinge relaties en dynamieken die contraproductief werken. 

bottom of page