top of page

Elke bladzijde is door jou geschreven, tijd voor een nieuw hoofdstuk. 

Transformative storytelling

Wanneer we vastzitten in ons eigen verhaal, dan hebben we een buitenstaander nodig om het verhaal te kantelen en met een hernieuwde blik ons verhaal te bekijken.

Jouw innerlijke kracht is als een vulpen die woord na woord in het papier kerft en zo de bladzijden van het leven met passie vult

Hoe gaat zo’n sessie in de praktijk?

 

In transformative storytelling sessies nemen we vaak een stukje van een levensverhaal, daar waar nu onbalans ervaren wordt door de coachee. Dit deel halen we als het ware uit elkaar om vervolgens te kijken waar het in het grotere geheel van het levensverhaal mee gelinkt is. Zodra we snappen waar het over gaat, dan wordt er gekeken naar hoe we dit kunnen transformeren naar een evenwichtige situatie. Er gaat vervolgens geoefend worden in het dagelijks leven met nieuwe aanpakken en gedragingen. Allemaal door de coachee zelf aangedragen oplossingen. De life-coach faciliteert door het geven van feedback en het spiegelen van wat er door de coachee gezegd wordt.

 

Vaak wordt aangeraden om het equine assisted coachen te combineren met het transformative storytelling. Dit als check moment om te zien met de feedback van het paard of de nieuwe aanpakken, gedragingen en oplossingen ook al geïntegreerd zijn en overkomen op een ander als solide deel van het nieuwe hoofdstuk in ons levensverhaal. Met andere woorden, kan de coachee de oplossing al leven.

De kracht van ons levensverhaal, positief en negatief.

 

Vaak hebben we niet in de gaten dat het leven dat wij voor onszelf hebben vormgegeven, voortvloeit uit onze eigen scheppende krachten. We worden niet ineens onzeker vanuit het niets. We worden niet ineens wakker met een burnout. We zijn niet ineens zoekende naar ons levensdoel en passie. Het zijn allemaal processen die door onze eigen scheppende hand heel langzaam door jarenlange discipline vormgegeven is. Ons levensverhaal is dan ook een verhaal dat wij hieromheen gebouwd hebben en eigenlijk verbloemd dit best vaak hoe we hier nu zijn aanbeland. En hoe het nu komt dat we het gevoel hebben dat wij niet meer zelf aan het roer staan. Dat we de controle over ons eigen leven aan het verliezen zijn. En dat dit voelt alsof het ons wordt aangedaan, omdat we door ons eigen verhaal niet meer kunnen zien dat we hier zelf debet aan zijn. Dat we vele beslissingen in ons leven hebben geaccepteerd en dat dit allemaal kleine puzzelstukjes in het geheel zijn geworden. Die op zichzelfstaand niet zo ontwrichtend leken, maar nu als geheel ons behoorlijk uit balans brengen.

Hoe kan ik mijn levensverhaal voor mij laten werken?

 

Door weer echt naar onszelf en ons levensverhaal te luisteren vinden we aanwijzingen over hoe het zover heeft kunnen komen. Aanwijzingen die ons doen begrijpen hoe we het nu anders mogen doen. Een verhaal vol sleutels die nieuwe en oude ongeopende deuren voor ons openen. Een verhaal dat niet herschreven kan worden, maar wel met andere ogen gelezen en met andere oren gehoord mag worden. Zodat we er nieuwe hoofdstukken aan toe kunnen voegen vanuit zelfbegrip en zelfvergeving. Waarin we leren van ons eigen verhaal en zo de regie, het roer, weer in handen nemen. Want hoe moeilijk het leven ook kan zijn en al denken we geen keuze te hebben, we maken altijd een keuze, ook al kiezen we niet. Ons eigen geschreven verhaal dat onszelf en wellicht ook anderen inspireert om geschiedenis te schrijven. Dit hoeft niet te zitten in grootste gebaren en grootse prestaties. Dat kan ook in hele kleine en simpele alledaagse dingen zitten. Het gaat er uiteindelijk om dat we ons weer de schrijver van ons eigen verhaal voelen.

bottom of page